Erilaisia kalaruokia eri puolilta maailmaa

Maapalloltamme löytyy valtavasti vesistöjä, joista mainittakoon muun muassa Atlantin valtameri, Tyyni valtameri, Intian valtameri, Pohjanmeri, Beringinsalmi, Karibianmeri, Mustameri, Välimeri, Kuollutmeri, Itämeri, Jäämeri, Pohjois-Amerikan suuret järvet, Niili-joki Pohjois-Afrikassa, Victoria-järvi, Balaton-järvi, Yangtse-joki, Tonava, Englannin kanaali ja lukuisat muut vesialueet, joista lähes kaikissa kasvaa enemmän tai vähemmän hyvinvoiva kalakanta. Ei siis todellakaan ole mikään ihme, että maailmalta löytyy valtavasti mitä moninaisimpia kalaruokia.

Katsotaanpa eräitä esimerkkejä erilaisista kalaruuista ympäri maailmaa, jotta saisimme edes jonkinlaisen käsityksen siitä, kuinka valtavan paljon erilaisia kalaruokia onkaan olemassa. Esimerkiksi tyypillinen pohjoisamerikkalainen colorful-921902_1280seafood chowder on kermainen merenelävistä valmistettu aromikas keitto, jossa lihoja on haudutettu jonkin aikaa mehevän lopputuloksen aikaansaamiseksi. Usein päälle saatetaan ripotella vielä rapeita pekoninpalasia lisää makua antamaan.

Espanjassa sen sijaan suurin suosikki lienee sanomattakin selvää äyriäispaella. Se koostuu maustetusta riisistä, mustekalarenkaista, ravuista, kalapaloista, vapaavalintaisesta tuoreesta yrtistä, tomaatista, herneistä, tomaatista, porkkanasta, maissista ja esimerkiksi chorizosta. Päälle puristetaan sitruunanmehua maun terävöittämiseksi.

Malesiassa, Indonesiassa ja Singaporessa kalaruokien klassikko on ravusta valmistettu laksa, joka on kookosmaitopohjainen makunystyröitä hivelevä täyteläinen keitto, jossa kookoksen pehmeys yhdistyy joskus varsin tujuunkin curryn makuun chilillä terästettynä. Hiukan pohjoisempana Thaimaassa on tapana valmistaa terveellisiä kalakakkuja, jotka on valmistettu kvinoaa käyttäen ja jotka tarjoillaan perinteisesti makean chilikastikkeen ja tuoreen minttusalaatin kera.

Lähes jokainen tuntee brittiruokien klassikon – fish’n’chipsit. Kyseessä on maukas, taikinakuoreen taputeltu valkolihainen kala, joka uppopaistetaan ja tarjoillaan tuoreeltaan esimerkiksi raikkaan tartarkastikkeen kanssa. Entä oletko jo tutustunut intialaiseen herkkuun nimeltään keltainen kalacurry, jonka tuoksu huumaa nälkäiset? Kiinassa on valtavan rikas ruokakultuuri, johon kuuluvat olennaisena osana erilaiset taikinanyytit monenlaisilla eri täytevaihtoehdoilla, joista suosituimpiin kuuluu raputäyte. Lähi-itään päin siirryttäessä esimerkiksi Libanonissa suurta herkkua on mantelikala, joka tarjoillaan tuoreen ja hivenen maustetun salaatin kera. Meksiko tunnetaan toki tacoistaa, mutta tiesitkö, että etenkin maan rannikkoseuduilla suuressa suosiossa ovat erilaiset kala-ja raputacot? Mikäli Italiassa tilaa lautaselleen risottoa, on se hyvinkin mahdollista saada mustekalaversiona. Ranskassa kenties maan kuuluisin keitto on tietysti nimeltään bouillabaisse, joka oli alunperin ranskalaisten kalastajien halpa tapa täyttää vatsa ja josta on sittemmin tullut ylellinen herkku, jota tarjoillaan hienommissakin ravintoloissa.