Erityiset kalasta valmistetut herkut

Käydäänpä läpi joitain aivan erityisen herkullisia kalasta ja äyriäisistä valmistettuja ruokia, jotka soveltuvat mainiosti esimerkiksi vähän hienompien ja juhlavampien aterioiden aikana nautittavaksi. Ensimmäisenä voitaisiin mainita tämä upea pohjoisamerikkalainen kalaherkku nimeltään savustettu osterichowder pekonilla, rosmariinilla ja fenkolilla. Tämä samettinen chowder eli kermainen keitto on tehty täyteläiseksi jauhoja ja voita säästelemättä ja se on täynnä meheviä ostereita ja juuri sopivan napakoita perunanpaloja. Usein keittoon voi ripotella hieman kuivattuja chilihiutaleita antamaan potkua.

Seafood_on_platterToinen elegantti tarjoiltava fiinimpiin juhliin ja tilaisuuksiin on tyylikäs lohitäytteinen club sandwich -voileipä. Se on terveellinen omega 3 -happoja pursuava naposteltava, jossa rapsakaksi paahdetun leivän välistä löytyy maukasta lohta sekä esimerkiksi hivenen makeaa ja kirpeää tamarind-kastiketta ja raikkautta antamaan esimerkiksi rucolan lehtiä ja muutama viipale tuoretta tomaattia.

Eräs suosittu, monista Etelä-Amerikan maista tuttu raikas ja makunystyröitä hivelevä herkku on tietenkin ceviche, joka on maukkautensa lisäksi varsin helppo ja terveellinen vaihtoehto ruokapöytään. Se koostuu raa’asta kalasta tai äyriäisistä, joiden kypsentämisessä käytetään sitruunaa tai limeä sekä viinietikkaa. Makua siihen antavat erilaiset yrtit, joista yleisin lienee korianteri, mutta myös persiljaa tai basilikaa voi käyttää. Joukkoon lisätään myös sipulia ja halutessa esimerkiksi tomaattia, worcestershire-kastiketta, öljyä, chiliä tai chilikastiketta ja tomaattikastiketta tai ketsuppia. Etenkin Meksikossa ja tietyissä Etelä-Amerikan maissa kuten Perussa joukkoon lisätään lopuksi vielä kuutioiksi viipaloitua avokadoa, joka saa herkusta aivan erityisen maittavan. Ceviche tarjoillaan yleensä kuivaksi paahdettujen tortillalevyjen, suolakeksien, voileipäkeksien tai sipsien kyytipoikana.

Jatketaan terveellisellä linjalla, joten seuraavaksi esitellään ravitseva ja herkullinen tonnikalasalaatti. Se riittää jo sellaisenaan ateriaksi, sillä salaatti koostuu monista ravitsevista ainesosista, josta keho saa kaiken tarvittavan. Yksi mainio tonnikalasalaatti tarjoillaan herkullisen Italian Livornosta peräisin olevalla suussasulavalla kastikkeella, joka koostuuu kikherneistä, tomaateista ja oliiveista. Kastike surautetaan tehosekoitimessa juuston, sitruunamehun sekä suolan ja pippurin kanssa tasaiseksi ja kaadetaan tonnikalan ja vihersalaatin päälle. Lopputuloksena on kerrassaan ihastuttava ja mehevä salaatti, jota kaikki tulevat taatusti rakastamaan. Tämä salaatti ja kaikki muutkin yllä esitellyt reseptit ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja erityisiin tilaisuuksiin valmistettaviksi. Kala on monen suosikki, ja oikein valmistettuna kerrassaan vastustamaton!