Japani ja raa’an kalan historia

Nousevan auringon maanakin tunnetussa Japanissa raa’alla kalalla on sen ruokakulttuurissa valtavan tärkeä asema, jonka juuret ulottuvat hyvin pitkälle maan historiaan. Kala on tärkeässä asemassa jo siksikin, että Japani on saarivaltio, jonka rannikolta ja pienemmiltä saariltakin käsin on harrastettu kalastusta jo sen alkuajoista lähtien.

Japanin kaltaisessa saarivaltiossa tuoreen kalan merkitys maan ruokakultturissa hyvin suuri. Sushi on maailmalla se kaikkein kuuluisin japanilainen ruoka, josta melkein jokainen on joskus kuullut ja suurin osa on sitä päässyt maistamaankin. Muualla maailmassa sushi jakaa ihmisten mielipiteet: osa ihmisistä ei voi sietää raakaa kalaa tai pitävät sitä muuten vain epäilyttävänä suuhun pantavaksi. Kun muualla maailmassa kalaa on totuttu syömään kypsennettynä joko paistettuna uunissa tai pannulla, keitettynä tai muilla kypsennystavoilla valraw-fish-slice-731444_960_720mistettuna, on joissain aasialaisvaltioissa, Japanissa etupäässä, totuttu syömään kalaa erityisesti raakana. Tietysti mitä tuoreempaa kala on, sitä parempaa se on.

Raaka kala suosittuna ruokana juontaa Kaakkois-Aasiassa ja myös Japanissa juurensa Muromachi-aikakaudelle (1336-1573), jolloin maassa kuljetettiin kalaa raakana paikasta toiseen keitetyn riisin sisällä, jonka katsottiin pidentävän kalan säilytysaikaa toisinaan pitkilläkin matkoilla jopa kuukausien ajan. Näin syntyi vähitellen ruoka nimeltä sushi, jossa raaka kala on yhdistetty keitettyyn valkoiseen riisiin. Hiukan myöhemmin vuosien myötä alettiin käyttää etusijassa etikkaa maustamaan sushia. Japanilaiset käyttivät shoyua sushissa, joka sai sen maun entistäkin paremmaksi. On kuitenkin huomioitavaa että sushi viittaa mihin tahansa ruokaan, jossa on käytetty viinietikalla maustettua riisiä ainesosana. Yleisimmin riisin kanssa tarjoillaan toki raakaa kalaa, mutta kyytipoikana voi olla jotain muutakin.

Sashimi sen sijaan on perinteinen japanilainen herkku, joka koostuu hyvin tuoreesta kalasta, joka on leikattu ohuiksi siivuiksi sellaisenaan nautittavaksi. Vaikka sashimia onkin nautittu jo vuosisatojen ajan Japanissa, on se viime vuosina lyönyt läpi suosiossaan terveellisyytensä ja puhtaiden makujensa ansiosta. Sashimi tarkoittaa kirjaimellisesti japanin kielellä “lävistettyä vartaloa”, jonka uskotaan olevan peräisin siitä, että ohuiksi viipaleiksi paloitellun raa’an kalan molempiin päihin asetettiin ja vielä tänäkin päivänä toisinaan asetellaan sekä pää että pyrstö, joiden avulla ruokailija pystyy tunnistamaan syömänsä kalan.