Kala – helppoa, kun sen osaa!

Kalaruoat ovat terveellinen ja maukas proteiininlähde. Ellet ole aivan puhtaasti kasvissyöjä, kannattaa kalaruuat pitää ruokavaliossa. Sen lisäksi että kala sisältää kaikki eläinperäiset aminohapot, siitä saa myös sydänterveydelle välttämättömiä rasvahappoja. Monta etua yhdessä!

Useimmiten kuulee, että kalan valmistaminen on hankalaa tai työlästä. Kuten kaikki ruoan valmistus, siinä on omat niksinsä. Ja niksit oppii parhaiten tekemällä, yrittämällä ja onnistumalla. Hyviä vinkkejä löytyy useista lähteistä aina kokonaisista verkkosivustoista lyhyisiin Youtube-videoihin saakka. Eikä sovi unohtaa, että paremmissa keittokirjoissa opastetaan kalan käsittelyä lähes kädestä pitäen.

tiskistä fishKaupan tiskistä kalaa saa kaikissa muodoissa: kokonaisena, puolikkaana, fileenä, suikaleina ja valmiiksi marinoituina tai leivitettynä pihveinä. Kannattaa kuitenkin huomata, että mitä pitemmälle kalaa on jalostettu tai käsitelty, sitä korkeammaksi sen kilohinta nousee. Siinä, missä kokonaisen kirjolohen kilohinta pyörii noin 10 euron, voi ruodottoman ja puhdistetun fileen hinta olla yli 20 euroa.

Kalan ‘arvoa’ voi kuitenkin nostaa helposti työstämällä sitä hieman itse. Esimerkiksi ostamalla kokonaisia ahvenia ja fileoimalla ne itse, saat sekä pannulla paistettavat fileet että ruodot kalaliemen keittämistä varten halvemmalla, kuin ostamalla fileet sellaisenaan. Hyviä neuvoja pienen kalan fileoimiseen saat esimerkiksi tästä linkistä , missä työ näytetään videon muodossa. Kaikki mitä tähän tarvitset on vain terävä veitsi ja vähän viitseliäisyyttä!

Mikäli kalan fileointi tuntuu liian vaativalta, voit helposti nostaa myös fileen arvoa lautasella. Ostamalla kirjolohi- tai lohifileen, jonka laatuluokitus on A (eli alin leikkuulaatu) ja siivoamalla sitä hieman saat helposti aikaan C- tai D-luokituksen mukaisen fileen. A-laatuluokan fileessä on näet vielä fileen pystyruodot mukana, kun taas C-luokituksen mukaisessa ne on poistettu. D-luokan fileestä on poistettu lisäksi vielä näkyvä rasva niin selän päältä kuin vatsaliepeestä.

Näillä neuvoilla pääsee jo pitkälle kalakauppiaan kanssa neuvotellessa. Ostamisen yhteydessä on kuitenkin tärkeintä pitää huoli siitä, että kala on tuoretta: kokonaisen kalan silmät ovat kirkkaat ja kidukset punaiset, fileen pinta on kirkas ja tasavärinen, eikä liha ole tuhriutunut limaan. Asiansa osaava ja työtään kunnioittava kalamestari kyllä huolehtii siitä, että saat parhaan raaka-aineen mukaasi!