Loma rannalla ja tuoreet merenelävät

Kuvittele itsesi rannalla tallustelemassa paljain varpain hienossa hiekassa, joka lämmittää jalkapohjia mukavasti. Kuulet aaltojen kohinan ja laineiden liplatuksen ja nenään pistää meriveden suolainen tuoksu saaden mukavat muistot lapsuudesta nousemaan mieleen. Etäisyydellä kuuluu myös lintujen kaakatusta ja muutamia muiden lomalaisten riemunkiljahduksia tai puheensorinaa kun kuljet pitkin rantaviivaa. Kenties rannalta löytyy hotelleja ja niiden levittämiä aurinkotuoleja ja vesiurheilumahdollisuuksia. Tai ehkäpä olet hiukan syrjäisemmässä paikassa, jossa vastaan tulee kävellessäsi satunnaisesti esimerkiksi tuoreita hedelmiä kaupitteleva myyjä ja silloin tällöin pieni rantaravintola.

Olet rantalomalla, joten oikeastaan sinulla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin valita ruokalistalta ravintolan tarjoamista kalaruuista itseäsi se kaikkein eniten houkutteleva vaihtoehto. Voisit toki valita listalta hot doginkin, mutta rannalla ollessa voi melkeinpä taata, että paikan kalaruokatarjonta on monin verroin maukkaampaa. Mikset siis testaisi joka ilta eri kalaruokia, jotta pääsisit tutustumaan alueen kalaruokiin mahdollisimman laajasti?

Meistä lähes jokainen on ollut rantalomalla ja pohtinut ravintolaa valitessaan, onko siellä turvallista syödä. Etenkin kalaruokia tilatessa kannattaakin olla tarkkana, sillä kala on herkästi pilaantuvaa ja sitä käsiteltäessä täytyy noudattaa tiettyjä toimenpiteitä. Yhtenä hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että mikäli ravintolassa on paljon muitakin ihmisiä ja erityisesti paikallisia, on sen ruokatarjonta mitä todennäköisimmin laadukasta ja turvallista maisteltavaksi. Yleensä suurempien hotellien tarjontaan pitäisi pystyä luottamaan, mutta salmonellan voi saada melkeinpä mistä vaan. Tähtää siis ihmisten suosimiin paikkoihin ja katso tarvittaessa vinkkejä Internetistä hyvien paikkojen suhteen. ONew England Style Clam Bakeli miten oli, ei kalaruokien testaamista kannata salmonellaan tarttumisen pelon vuoksi jättää rantalomalla väliin.

Etenkin ulkomailla rantalomakohteissa palvelevista ravintoloista saa jos jonkinlaisia kalaherkkuja, joita ei kuuna päivänä löytäisi Suomesta. On siis hyvä pitää matkassa avoin mieli ja rohkeasti valita listalta perinteisten vaihtoehtojen sijaan hiukan rohkeampi ja erikoisempikin vaihtoehto. Voihan olla, että siitä kuvauksen perusteella epäilyttävästä äyriäiskeitosta tai miekkakalapastasta tuleekin uusi lempiruoka! Jokaisella paikalla on omat erikoisuutensa. Monissa Meksikon rantalomakohteissa kannattaa ehdottomasti ainakin kerran tilata paikallinen ceviche, Ranskan Rivieralla perinteinen bouillabaisse-kalakeitto ja Aasiassa vaikkapa jotain mustekalasta valmistettua. Olemme lähes sataprosenttisen varmoja, ettet tule valintaasi pettymään!