Mikä viini sopii parhaiten kalaruokien kyytipojaksi?

Viinien yhdisteleminen on toisinaan tarkkaa hommaa. Joskus saattaa olla vaikea tietää, millainen viini soveltuu parhaiten jonkun tietyn ruuan kyytipojaksi. Kaikki toki tietävät, että pihvin kanssa yhteen sopii parhaiten täyteläinen punaviini, mutta entäpä kalaruokien kohdalla? Millainen viini olisi hyvä valita kun haluaa, että kalan parhaat puolet nousevat mukavasti esille hyvää viiniä siemaillessa?

Useimmiten ihmiset valitsevat erilaisten kalaruokien kaveriksi valkoviinin, ja hyvästä syystä: suurimmassa osassa kaloja ja äyriäisiä on varsin hienovarainen, kevyt maku, joka vaatii vierelleen yhtä lailla kevyen viinin. On kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että erilaiset päällysteet ja kastikkeet myös kalaruuissa vaikuttavat suuresti siihen, mikä viini on kaikkein paras valinta juuri sille aterialle.

Otetaanpa esimerkiksi klassiseen ranskalaiseen tyyliin valmistetut simpukat, jotka höyrytetään vihersipuli-viinikastikkeessa ja tarjoillaan ranskanperunoiden kera. Tällaisen aterian seuraksi sopii parhaiten kuiva valkoviini tai hienostunut kuohuviini, joka korostaa meren vienoa makua. Mikäli lautaselleen on sen sijaan tilannut voimakkaasti maustetun kalavaihtoehdon kuten vaikkapa cajun-mausteella terästetyn monnin tai kuhan, soveltuu sen kanssa nautittavaksi annoksen yksinkertaisuutta ja syvää makua korostamaan kevyt ja hapokas valkoviini, joka tuo sitruunaa muistuttavan raikkaan pirskahduksen kalan 4087296647_e8f058ff68_bmakuun. Mikäli sen sijaan on päättänyt maistaa ravintolan ravusta valmistettuja erikoisuuksia kuten esimerkiksi ruokalistalla kehuttuja rapukakkuja, kannattaa niiden seuraksi ehdottomasti valita puolikuiva riesling tai vaihtoehtoisesti jokin raikas ja kuiva valkoviini.

Tarkastellaan seuraavaksi eri kalatyyppejä ja sitä, millainen viini sopii parhaiten kunkin kalatyypin seuraksi nautittavaksi. Mikäli kyseessä on vähärasvainen ja maultaan mieto kala kuten tilapia, kampela tai ahven, on syytä valita jokin kirpeähkö ja raikas valkoviini kuten sauvignon blanc, italialainen pinot grigio tai cava. Hiukan koostumukseltaan paksumpi ja tiiviimpi kala kuten kirjolohi, monni tai turska soveltuu mainiosti esimerkiksi kuivan rieslingin tai chardonnayn kanssa. Mikäli kala on hyvin täyteläinen ja koostumukseltaan lähes pihviä muistuttava ja kiinteä, josta hyvinä esimerkkeinä mainittakoon makrilli, hai, miekkakala ja tonnikala, voi niiden seuraksi tilata kuivaa lambruscoa, valkoista burgundyä, kuivaa roseviiniä tai valkoista pinot noiria. Myös tietyt punaviinit saattavat sopia mainiosti näiden kalojen kanssa.